Проблемите и загубата на слуха могат да предизвикат и проблеми с паметта. Ето какво казват учените по този въпрос


Всеки трети възрастен човек, жител на планетата Земя, има проблеми със слуха. Една четвърт от хората на възраст между 65 и 74 години страдат от пълна или частична загуба на слуха. И след 75 години броят на пенсионерите със слухови увреждания се удвоява. Учените от Италия и Съединените щати установиха връзката между възрастовите проблеми със слуха и когнитивните увреждания, пише Медикъл Нюз.

Проучванията показват, че 15% до 20% от хората над 65-годишна възраст са изправени пред умерено когнитивно увреждане. При тази патология, умствените способности и паметта се влошават. Учените са анализирали данни от 1 604 доброволци, чиято средна възраст е била 75 години. Всички участници преминаха тестове за слухови възприятия и когнитивни способности.

Близо 26% от пациентите са имали периферна загуба на слуха, а 12% са имали увреждане на слуха, причинено от увреждане на централната нервна система. Около 33% от участниците са имали леко когнитивно увреждане. Специалистите установяват, че хората с централна загуба на слуха са два пъти по-склонни да страдат от умерено когнитивно увреждане.

За подобряване на когнитивните способности в третата възраст, а и за поддържане на младостта на мозъка се препоръчват занимания като изучаване на чужди езици и решаване на кръстословици. И за да има полза от тези занимания е добре те да започнат още преди навършване на 50 години.