Pin It
23/12 2017

Жлъчна дискинезия: първа помощ и симптоми

Около половин час след като хапнете тлъсто, започва да ви боли някъде отдясно под ребрата. Това може да е жлъчна дискинезия


Когато жлъчният мехур работи правилно, той събира жлъчка, образуваща се в черния дроб. Преминавайки през жлъчния канал, тя стига до тънките черва, за да участва в храносмилането. Ако не може да премине през канала поради запушване, се връща назад и предизвиква дискинезия.

Възможно е пътят да е запушен от камъни. Те се получават при прекомерни количества холестерол в жлъчката, които кристализират. Може да са миниатюрни, с размера на песъчинки, или значително по-големи.

Жените са по-уязвими – при всяка пета над 40-годишна възраст се откриват жлъчни камъни. Мъжете боледуват по-рядко, но по-тежко, с чести усложнения.

Жлъчна дискинезия обикновено се провокира от емоционално и психическо напрежение или от хормонални промени. За да започне жлъчката да се бунтува, е достатъчно дори малко вълнение, предизвикано от негативни чувства. Рискови фактори са и заседналият начин на живот, злоупотребата с алкохол, нездравословното хранене.

За профилактика срещу жлъчната дискинезия се препоръчва храна, бедна на мазнини. От менюто е необходимо да бъдат изключени храни като колбаси, както и тежки тестени изделия като баница. Трябва да се избягват пикантни подправки, кафе, алкохол, газирани напитки.

При първоначални кризи успокояващо действа растително-млечна храна и приема на чай.

Може да помогнете за облекчаване на симптомите със смес от 200 г екстракт от шипка и сок от 3 лимона. Приема се по 1 с.л. на гладно сутрин и на обед в продължение на две-три седмици.

Ако след диетата симптомите се повтарят често, лекарят може да пристъпи към по-радикално лечение – операция. Т.нар. холецистектомия се извършва по безкръвен начин, чрез лапароскопия. Този метод е изключително щадящ и скъсява значително времето за възстановяване.

Добавете коментар