Pin It
21/12 2017

Жените с наднормено тегло са склонни към хронично кожно заболяване

Жените с наднормено тегло са изложени на по-голям риск от розацея. Това неприятно кожно заболяване има хроничен характер


Розацея (розово акне) е хронично кожно заболяване на лицето. То се характеризира с разширяване на кръвоносните съдове, зачервяване на лицето и наличието на язви, подобни на акне. Изследователи от Университета Браун са анализирали данните на близо 90 000 жени. Изследването продължило повече от 14 години, пише UPI.com.

Учените са идентифицирали повече от 5200 случая на розацея

Експертите установили, че участниците с индекс на телесна маса (ИТМ), по-голям от 35, са изложени на риск от горепосочената болест с 48% по-висок, отколкото при жени с нормален ИТМ. Припомняме: ИТМ над 30 показва затлъстяване.

Освен това рискът е увеличен при тези жени, които са натрупали тегло след като са навършили 18 години. При всеки 4.5 килограма наддаване на тегло, вероятността от розацея се е увеличила с 4%. Друг риск да се появи заболяването розацея е нарастването на талията и бедрата. Според учените необходими са допълнителни проучвания, за да се установи тясна връзка.

Жените с наднормено тегло трябва да започнат диета, колкото е възможно по-скоро. По този начин те не само ще намалят килограмите и обиколката на талията и бедрата, но и ще подобрят състоянието на кожата.

По-рано беше установено, че полезните бактерии, които организма си набавя чрез някои здравословни храни могат да се справят с розацеята много по-добре, отколкото таблетките.

Полезните бактерии, които се приемат през устата или се прилагат директно върху кожата, могат да потиснат екземата, акнето, розацеята и други кожни заболявания. Според д-р Уитни Боу, тези бактерии ще създадат защитен слой, който ще облекчи възпалението и ще предпази кожата от вредни организми. Много производители на козметика знаят за свойствата на бактериите. И сега няколко компании провеждат съответните експерименти. Някои хора просто слагат кисело мляко на лицето си. И това, казват те, подобрява състоянието на кожата.

Добавете коментар