Коликите на бебето са остри коремни болки, които се появяват при почти всички бебетата между третата и шестата седмица след раждането


Обикновено отшумяват към третия-четвъртия месец, но могат да продължат и до шестия.

Ако детето внезапно започне да плаче силно и да сгъва крачета към тялото, най-вероятно има колики. Причината е, че храносмилателната система не е напълно развита, стените на червата не се свиват ритмично и храната трудно се придвижва. Резултатът е подуване на корема като следствие от образуваните газове.

Обикновено болките се облекчават с масаж

Сложете бебето да легне върху затоплена пелена. Намажете корема с 1 чаена лъжичка затоплено олио. Нежно масажирайте с бавни движения по посока на часовниковата стрелка.

Повечето деца получават колики, независимо дали са на естествено или на изкуствено хранене. При естественото обаче са по-леки, защото майчината кърма съдържа ендорфини, които притъпяват болката, причинена от раздуването на червата.

Позата при хранене е от значение. Майката трябва да държи бебето така, че в устата му да не влиза въздух заедно с кърмата. Ако се храни от шише, биберонът трябва да е пълен с мляко. Уригването накрая е задължително.

Кърмещата майка трябва да внимава какво яде. Пресните плодове и зеленчуци е добре да се заменят с варени. Зеле, бобови, ядки, грозде, морски дарове изобщо се изключват от менюто – те могат да предизвикат подуване на детското коремче. Зле му влияят кафе, чай, газирани напитки, шоколад.

Педиатърът ще ви препоръча медикаменти, които обират образувалите се газове, намалят раздуването на червата и успокоят болките. С него се консултирайте и преди да използвате билков чай срещу колики. Най-препоръчвани са от резене, джинджифил, маточина, мента, семена на копър или анасон. Може да давате на бебето по малко преди всяко хранене или да сложите във водата му. Дозата не бива да надвишава четвърт чаша дневно.