Pin It
13/03 2018

Ето кои стайни растения крият заплаха за здравето, според лекарите

Смята се, че красивите растения, които отглеждаме у дома, са полезни за нашето здраве. Това обаче не важи за всички растения

Източник на снимката: Pixabay

Както съобщава руското издание „Известия“, ръководителят на Института по ботанически градини, член на Руската академия на науките Павел Крестов предупреждава по-специално за кактусите.

В сока си кактусите съдържат повече от 120 алкалоида, много от които оказват негативно влияние върху нервната система на хората и домашните животни. Алкалоидите също се срещат във фикуса и сансевиерата. В „черния списък“ попадат още и дифенфанбаксията, съдържаща алкалоиди, цианидни съединения и калциев оксалат.

И не само растенията в саксии са опасни, но и букетите, донесени в къщата. Трябва да сте внимателни, когато по-дълго време се съхраняват букети от момина сълза, люляци или лилии. Тези растения могат да причинят мигрена, а в някои случаи и наркотична интоксикация.

Основният източник на миризма на люляк е сирингинът. Лесно се превръща в прусова киселина, която е токсична във високи концентрации. Не се препоръчва да се запознаете със семейството Solanaceae. В тези растения можете да намерите мощна отрова – соланин.

Освен цветята, опасност представляват татуировките. Модата на татуировките преживява безпрецедентен бум. Малко хора обаче знаят до какви проблеми могат да доведат последствията от рисуването върху телата. Европейската комисия ESRF намерени в боята за татуиране токсични примеси и вредни консерванти, предава „Utro.RU“ . Учените твърдят: самата боя е безопасна. Но в човешкото тяло може да се разпадне до микроскопични частици, които да окажат негативно влияние върху здравето..

Добавете коментар