Учените от Кеймбридж предупреждават, че аспержите, картофите, морските дарове, ядките и червеното месо съдържат съединение, което помага за разпространението на рак на гърдата


Става въпрос за аспарагин. Благодарение на него, раковите клетки се преместват от гръдния кош до кръвообращението и влизат в други части на тялото.

Специалисти са провели проучване при мишки с рак на гърдата. Гризачите 5 пъти седмично в продължение на 19 дни приемали L-аспарагиназа – ензим, който ускорява процеса на разлагане на аспарагина. Също така, експерименталните животни бяха прехвърлени на диета с ниско съдържание на аспарагин, пише The Daily Mail.

Изследването показва, че намаляването нивото на аспарагина предотврати образуването на метастази при мишките. Учените смятат, че хората с рак на гърдата трябва да намалят консумацията на храни, богати на аспарагин, или да приемат лекарства, които намаляват нивото на това съединение. Това може да предотврати разпространението на тумора.

Добре е да се знае, че болестта рак на гърдата е свързана с бактериален дисбаланс. Учените отдавна подозират, че бактериите, живеещи в гръдната тъкан, могат да играят важна роля за развитието на рак на гърдата. Сега, изследователите от Кливландската клиника са открили, че съставът на микрофлората на гръдната тъкан при жени с рак на гърдата и здрави жени е различен.

Специалисти изследвали гръдната тъкан на 78 жени, които са претърпели мастектомия поради инвазивен карцином или планирана пластична хирургия. Също така, учените оценяват състава на микрофлората в устната кухина на участниците и провеждат тест за урина за микрофлора, съобщава The Indian Express .

Изследването показа, че в тъканите на млечната жлеза на здравите жени има повече бактерии от типа Methylobacterium. Вероятно заключенията на изследователите ще доведат до разработването на нови методи за лечение на рак на гърдата.