Организмът много по-трудно понася студа, отколкото топлината. През зимата хипоталамусът изпраща сигнали за свиване на кръвоносните съдове


Това до известна степен предпазва от загуба на топлина. Тялото е така устроено, че да поддържа температурата на органите, разположени във вътрешността му – сърце, черен дроб, бял дроб, бъбреци, мозък. Дори треперенето на мускулите, което е реакция на организма към студа, има задача да поддържа нормалната им температура.

Има външни прояви на тялото в зимните дни, които предупреждават за здравословни проблеми.

Ако дъхът спира от студения въздух, това издава нарушение в дихателните функции. Възможните причини са възпаление на бронхите или първи признаци за исхемична болест на сърцето – дихателния.

Студеният вятър причинява главоболие или световъртеж – това може да е проява на студова алергия или на микроспазъм на съдовете на главния мозък. Вторият случай понякога бележи начало на атеросклероза – образуване на хо-лестеролови плаки по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Желателно е да се посети невролог и да се провери нивото на хо-лестерола.

Когато устните силно изсъхват и се напукват, а кожата на лицето изпръхва, възможната причина е недостатъчно усвояване на мастноразтворимите витамини, най-вече на витамин Е. Това се случва често при нарушения в храносмилателния тракт, особено при гастрит. Не бива да се приемат безконтролно антиа-цидни средства и да се „лекува“ стомаха с воден разтвор на хлебна сода. Нужни са посещение при специалист и изследвания.

Бузите са проекция на белите дробове. По лявата може да се съди за състоянието на левия дроб, по дясната – за десния. Че в дробовете тръгва някакъв болезнен процес, си проличава от мрежичката видими капиляри по бузите. Има и нездрава руменина, която не минава дълго. За състоянието на бронхите говори кожата на носа. При бронхит порите й се разширяват и излизат пъпки.