Зависимостта към никотина не е толкова страшна, като алкохолната зависимост. Но, да се откажат от цигарите също е толкова трудно, за повече хора, колкото и да спрат алкохола

никотина
Експертите са наблюдавали характерните промени в мозъчните клетки, които, всъщност допринасят за развитието на зависимост. Проучването е направено от специалистите в Университета Рокфелер . Никотинът се свързва с рецепторите в мозъка. В резултат на това невроните започват да отделят различни невротрансмитери, включително допамин (предизвиква чувство на удоволствие). Учените са се опитали да намерят мозъчни клетки, които да предават отговор на реакцията на привързаност.

Експерименти с мишки (принудени да пият вода с никотин в продължение на шест седмици) показват промени в отделните неврони от мозъчното ядро. Тези променени клетки са наречени Amigo1. Те допринасят за развитието на никотиновата зависимост.

Обикновено мозъкът реагира на никотина, чрез изпращане на специален сигнал към ядрото, като по този начин намалява силата на допамина. Това незабавно намалява желанието за никотин. Но с постоянната употреба на никотин Amigo1- клетките започват да се намесват в описания защитен механизъм. Разграничават се две съединения, които намаляват силата на реакцията на ядрото до сигнала за спиране, излъчван от никотина. Тоест посланието просто не достига до получателя и зависимостта се развива.

Служители на Лондонския университет „Св. Георги“ провели проучване с мишки. Специалистите разбраха как точно физическите упражнения облекчават никотиновата зависимост и синдрома на отказване на цигарите, пише The Deccan Chronicle .

Изследването показа, че физическата активност, когато е изложена на никотин, значително намалява тежестта на симптомите на абстиненция. Това е придружено от увеличаване на активиране на α-7 никотиновите ацетилхолинови рецептори в хипокампуса. Учените стигнаха до извода, че физическата активност, предшествана от отказ, помага да се преодолее зависимостта към цигарите.