Енергийните напитки, които масово се ползват от подрастващи и младежи, са опасни за здравето. Опасни са дори и в малки количества


Изследването на учени от Университета във Ватерло включваше 2 055 доброволци на възраст от 12 до 24 години. Изследователите установили, че повече от 50% от участниците са имали странични ефекти от енергийните напитки. Повечето доброволци обаче използвали по-малко от препоръчителната доза (1-2 енергийни напитки на ден), съобщава The Daily Mail.

При 24,7% от участниците, поради консумацията на енергийни напитки, сърцебиенето се увеличава. 24,1% са имали проблеми със съня. Приблизително 18,3% от енергийните напитки са причинили главоболие. 5,1% от участниците в изследването са имали гадене, повръщане или диария. 5% са търсили медицинска помощ поради други симптоми. 3,6% от доброволците съобщават за болка в гърдите. А при 0,2% от участниците в изследването енергийните напитки са предизвикали конвулсивни атаки.

Според експертите енергийните напитки могат да съдържат около 160 милиграма кофеин. На 11-годишните деца не се препоръчва да консумират повече от 105 милиграма кофеин на ден. При 10-годишно момче отравяне с кофеин може да се появи след приемането на 80 милиграма. 12-годишно момче може да има сериозни странични ефекти, след като приеме 100 милиграма. Особено опасен е кофеинът в комбинация с алкохол.

Служители на Харвардското училище по обществено здраве установиха, че хората, които редовно използват енергийни напитки, са изправени пред редица здравословни проблеми, включително затлъстяване, хипертония и психични проблеми. Използването на енергийни напитки увеличава риска от стрес, тревожност, злоупотреба с опасни вещества, агресия, умора, раздразнение, болки в стомаха и бъбречни проблеми, съобщава Zee News.