Новите дрехи трябва да бъдат веднага и внимателно изпрани, нищо че изглеждат чисти


Купуването на нови дрехи за много хора е доста приятно преживяване. И по разбираеми причини, желанието да се облече нещо ново възниква незабавно. Междувременно обновяването на гардероба може да причини сериозни проблеми, отбелязва The Deccan Chronicle.

Дерматолозите предупреждават: новите дрехи заплашват от кожно дразнене, краста, въшки или гъбички. Доналд Белсито, професор по дерматология в Медицинския център на Колумбийския университет, е сигурен, че освен нови дрехи може да си тръгнете от магазина и с куп болести, ако побързате да облечете новозакупените одежди. Освен това, дрехите могат да съдържат токсични вещества за кожата.

По време на транспортирането на дрехи от страната в страната се използват някои консерванти. Те се използват, за да спасят клиентите, закупили дрехите, от гъбичкит. По-специално, формалдехидните смоли, използвани в облеклото, могат да причинят сериозни реакции, като екзема. А боите, които се използват, за да се оцветят платовете, са способни да предизвикат алергични реакции.

Освен в новите дрехи, опасност дебне и в градския транспорт. Не е безопасно да пътувате с обществения транспорт. В него често пътуват бездомни хора, и такива със съмнителни хигиенни навици, една четвърт от които са заразени с краста, отбелязва РИА Новости.

Крастата е инфекциозно заболяване на кожата, причинено от бактерии като Sarcoptes scabiei. Съпровожда се от сърбеж и кожни лезии, причинени от образуването на патогена. Болестта не може да мине сама и изисква необходимото лечение.

Човек може да бъде заразен чрез директен контакт с болен човек или чрез нещата, които той използва: дрехи, обувки, хигиенни предмети и други. Има информация за случаи на инфекция с краста на обществени места (бани, влакове, хотели). Инкубационният период на крастата е 7-10 дни.