Pin It
17/01 2018

Експерти: изобилието от сол в диетата е уникално опасна за мозъка и сърцето

Известно е, че увеличената консумация на сол повишава кръвното налягане. И доскоро това се асоциираше със съдова болест, именно поради тази причина


Въпреки това, наскоро Университетът Корнел установи, че злоупотребата със сол води до развитие на деменция и инфаркти, дължащи се на стимулирането на възпроизводството на имунните клетки. Тези клетки блокират производството на азотен оксид, който е необходим за мозъка и сърцето, пише РИА Новости. Междувременно учените подчертават, че хората не трябва да се откажат напълно от солта. Нейният състав е жизненоважен за поддържане на работата на нервните клетки и храносмилателната системи.

Учените направиха експеримент с животни. Мишките бяха принудени да спазват диета с голямо количество сол, надхвърляйки нормата с 8-16 пъти. След няколко седмици в тялото на животните се отбелязват промени: притокът на кръв към мозъка им спада рязко, налягането се увеличава, а към поведението им учените записват първите признаци на влошаване на реакцията и загуба на паметта. Не са намерени възпаления или други аномалии в функционирането на кръвоносната система на мозъка при опитните животни.

Осветяването на ситуацията е след анализ на чревната микрофлора. Оказа се, че солта предизвиква отделни имунни клетки да се размножават активно в тънките черва. Клетките отделят провъзпалителното сигнализиращо средство – интерлевкин-17. Когато интерлевкин-17 влезе в чревните клетки, производството на азотен моноксид се инхибира.

Това съединение участва в регулирането на цял набор от жизненоважни процеси (например, важно е за стесняване на съдовете и процеса на стареене). Според учените има два възможни начина да се противопоставим: да намалим приема на сол или да добавим към нея аргинин – аминокиселина, от молекулите, при които клетките на тялото произвеждат азотен монооксид.

Добавете коментар