Pin It
27/12 2017

Експертите определиха най-вредната диета в света

Ако се погледне безпристрастно, всяка диета е вредна, казват диетолозите. Затова човек трябва да се пристрасти не към диетите, а към здравословното хранене

диета
„Диета само на водата“, известна още като „глад за вода“, е най-опасната практика, обещаваща загуба на тегло. Идеята е, че човек може да пие само вода, чай или кафе. Всяка храна се изключва, пише изданието Луксор Лидер . Диетата стана популярна в социалните мрежи под хаштага #waterfast.

Ето и коментара на експерта по хранителни разстройства Джоан Лабниер: „Тази практика може да бъде пряко свързана с анорексията, затова трябва да се избягва. Това е особено важно след зимните празници, когато хората се опитват с всички възможни начини да се освободят от онова, което е заседнало в телата им, след обилните трапези по Коледа.

„Водната диета може да навреди вътрешните органи, особено на сърцето. Не е странно, че много хора с анорексия умират от инфаркт. Тялото си мисли, че е имало аварийна ситуация, затова той не бърза да използва натрупаните мазнини. Организмът започва да „яде“ ресурсите на собствената си мускулна тъкан. Сърцето, както всички знаем, е един от най-важните мускули в тялото.“, казва специалистката.

„Тази диета, въпреки че е с кратка продължителност, може да работи, но само за определени хора и под стриктния контрол на лекар. Например, може да е приложима само за малко гладни пациенти с наднормено тегло и диабет тип 2.“, – казва нефрологът Джейсън Фунг.

Експертите напомнят, че за да се запази ефектът от всяка диета, човек не трябва да отслабва с повече от 1 килограм на седмица.

Междувременно, в социалните мрежи, застъпниците на „диетата на водата“ говорят за всеобхватните предимства на режима. Според тях, отказът от храна подобрява кожата, премахва излишните килограми прави тялото по-релефно, „изчиства“ главата и подобрява съня. Някои феновете на диетата гладуват в продължение на месец.

Добавете коментар