Pin It
13/03 2018

Диетолози: Ето с какви продукти може да замените морските дарове в диетата

Известно е, че омега-3 мастните киселини са изключително полезни за здравето. Морските дарове са основен доставчик на омега-3 мастните киселини


Запасите от морски дарове не са неизчерпаеми. За щастие последните проучвания показаха как може и с какво може да бъдат заменени. Както съобщава Известия , лененото масло и орехите са подходящи. Тези продукти са напълно способни да ни снабдят с необходимата дневна норма от омега-3 мастни киселини, които възстановяват липидния слой на клетъчните мембрани.

Известно е, че омега-3 киселините участват в биосинтезата на веществата и предпазват клетките от оксидативен стрес. Киселините също така намаляват риска от гастроинтестинален рак. Повечето от тези киселини човешкото тяло е в състояние да произвежда само, но алфалиноленовата, ейкозапентаеновата и докозахексаеновата киселина, се получават само с храна. В същото време в диетата на повечето хора, техният дял е под нормата 5-10 пъти, казва статистика.

Препоръчителната дневна доза от омега-3 най-лесно си набавят жителите на крайбрежието. Това е така, защото храната им съдържа изобилие от прясна риба. За континенталните жители морските дарове са твърде скъпи. Но тези продукти могат да бъдат заменени. Най-добрата бюджетна възможност е да добавим ленено масло (или семена от лен) и да се приема всеки ден, задължително в сурова форма.

Вярно е, че лененото масло бързо се окислява чрез нагряване и продължителен контакт с въздуха. Следователно, не трябва да се съхранява в продължение на дълги периоди от време, дори и в хладилника. Най-добре е да се взима на капсули.

Добавете коментар