Експертите призовават да не се спазват строги диети след новогодишните празници, дори и да сте качили някой и друг килограм


Според тях те „убиват” красотата, провокирайки различни проблеми с външността.

Нова годйна традиционно се съпровожда с употребата на по-калорийна храна, но според специалистите спазването на строги диети, за да се приведете в норма, е грешка.

Един от разпространените методи, към които се прибягва за коригиране на фигурата, е намаляването на калориите. В зимните месеци такава мярка провокира истински стрес, тъй като хранителните вещества са необходими за организма за поддържане на физиологическите процеси в условията на студ и дефицит от слънчева светлина.

Типичната реакция на такъв стрес е косопадът. Без достатъчно калории организмът започва да се избавя от косите, които изискват хранене. На тяхно място не растат нови и здрави коси заради елементарния недостиг на хранителни компоненти.

Друг „диетичен“ проблем е отказът от червено месо и въглехидрати. Тъй като именно месото и въглехидратните продукти (преди всичко брашна) са оптимален източник на желязо за организма, дефицитът им се отразява върху състоянието на кожата. Тя става склонна към дразнене. Появяват се пукнатини по устните и пъпки, което е показател за недостиг на витамините А, В, К.

Трябва ежедневно да се употребяват достатъчно количества белтъчини, плодове и зеленчуци, сложни въглехидрати и здравословни мазнини – това е принципно важно условие за поддържане на привлекателна външност.