Pin It
19/12 2017

Диетите с ниско съдържание на захар са задължителни за болните от диабет

Болните от диабет, особено от диабет тип 2, трябва задължително да предприемат сваляне на килограмите

болните от диабет
Диабетът от 2-рия тип може да бъде излекуван, ако се спазва правилна диета. Британските учени съветват болните от диабет да спазват нискокалорична диета. Диетата трябва да е изградена предимно от постни зеленчукови супи и така наречените „здравословни напитки“, съобщава „Pravda.RU“. Това се доказва от експеримент с диабетици, които са имали диабет тип 2. Болните от диабет са били наблюдавани в продължение на 20-65 години.

Участниците в експеримента бяха разделени на две групи. Първата група е на диета, а втората е приемала стандартни лекарства. Оказа се, че 86% от доброволците от първата група започнали да губят тегло по-бързо. При тях средното понижение на килограмите било от 10 до 15 кг. В допълнение, диабетът попада в етапа на ремисия. Експерти определиха ясна връзка: колкото повече тегло губят доброволците, толкова по-бързо изчезват симптомите на диабет тип 2.

Така сред 90% от хората, които са загубили 15 и повече килограма, симптомите на диабет започнали да изчезват. Сред хората, които са свалили от 10 до 15 килограма, диабетът започнал да се оттегля в 57% от случаите. За сравнение – при пациентите от втората група (онези, които взимали медикаменти) подобрение се наблюдавало само в 4% от случаите. Според учените, загуба на тегло е довело до намаляване на телесните мазнини в черния дроб и панкреаса. Това ни позволило на тялото да има по-добър контрол на кръвната захар.

Добавете коментар