Има много и различни видове диети: средиземноморска, алкална, диета за разтоварване и други


В повечето от тях се препоръчва хората да се откажат от храни, богати на мазнини или въглехидрати. Американски учени са се опитали да разберат коя диета помага да се свали излишното тегло, пише Medical News Today .

Специалисти от Станфордския университет са били поканени да участват в проучването на 609 души на възраст от 18 до 50 години. Съотношението между мъжете и жените е около 50 до 50. Учените са взели ДНК проби от всички участници. Доброволците бяха разделени на две групи. Първата група бе помолена да се придържа към диета с ниско съдържание на въглехидрати, а втората – диета с ниско съдържание на мазнини.

Експериментът продължил повече от година. През първите осем седмици участниците консумирали не повече от 20 грама мазнини или въглехидрати на ден. Това е еквивалентно на една шепа ядки, в случай на мазнини и една и половина филии хляб, в случай на въглехидрати. В бъдеще, по време на отслабването може да се коригира съдържанието на хранителни вещества в диетата, периодично, добавяйки 5-15 грама мазнини или въглехидрати.

До края на проучването, тези, които се придържаха към диета с ниско съдържание на мазнини, консумирали 30 грама мазнини на ден по-малко, отколкото в началото на експеримента. Участниците, които спазвали диета с ниско съдържание на въглехидрати, започвали да ядат по-малко около 115 грама въглехидрати на ден.

Средно доброволците са загубили повече от 5 килограма годишно. Но индивидуалните характеристики изиграха голяма роля. Така че някои участници са намалили повече от 27 килограма, докато други са отбелязали спад с около 9 килограма наднормено тегло. Учените стигат до извода, че идеалната диета, която би била добра за всички, все още не съществува.