Pin It
03/03 2018

Диета без глутен ще помогне да се предотврати развитието на нервна болка

Както Дейли мейл писа неотдавна, диета без глутен глутен (намира се в пшеницата и някои други зърнени храни), ще помогне да се избегне заболяването невропатия


Невропатията е заболяване, при което има слабост, изтръпване или болка. Болката и неразположението обикновено са съсредоточени в стъпалата или ръцете.

Въпреки това, традиционните симптоми на непоносимост към глутен – коремна болка, подуване, газово образуване – могат да доведат до нервен разпад. Служители на Университета в Шефилд казват, че глутеновата чувствителност се свързва с периферна невропатия. При този вид невропатия са увредени нервите извън мозъка и гръбначния мозък. 32% от хората с периферна невропатия имат повишена чувствителност към глутен.

Учените са събрали данни от 60 души (средна възраст – 70 години) с глутенова невропатия. Оказало се, че хората, които са изключили от диетата глутен, по-често са били облекчени от чувството на болка. Приблизително 56% от хората без болка са на диета без глутен. Когато се вземат предвид всички възможни фактори, значимостта на спазването на диета без глутен се повишава още повече. Хората, които следват строга диета, е с 89% по-малко вероятност да имат болка, свързана с нервите.

Между другото, хората с болестна глутенова невропатия се справяха зле с тестовете за психическо здраве. На свой ред през 2010 г. имаше проучване, което доказва положителния ефект от диета без глутен, по отношение на стабилизирането на невропатията.

Добавете коментар