Между 34 500 и 35 000 души годишно получават диагноза рак от 2010 г. насам. Така само за последните 7 г. около 200 000 българи са заболели от тази коварна болест


Те всички след това са се опитали да се хранят „здравословно“.

Болните жени по-често задават въпроси за храненето. Мъжете рядко, особено самотните. Най-много се интересуват от храната жените с рак на гърдата. Това е разбираемо. Гърдата е „отвън“ на тялото. В ловенето случаи при откриване на тумор в нея тя вече е изпълнила своето биологично предназначение и сякаш не е свързана директно със здравето. Но диагнозата рак изведнъж превръща този орган в животозастрашаващ. Обикновено жените са в добро общо здраве, освен ако туморът им вече не е в напреднал стадий с метастази. Те нямат оплаквания, например болки, трудности в храненето и в изхождането. Сякаш са „здрави“, а лечението им продължава с години. Тъкмо затова те най-много се интересуват как да променят храненето си, за да не се завърне болестта.

Често питат и болните от рак на дебелото черво. И в тази група жените са повече. Въпросът е оправдан, защото туморът в червата предизвиква нарушения в храносмилането, болки, запек, диария и други неприятни симптоми. Лечението и страничните ефекти от него – гадене, повръщане, диария и др., влошават храносмилането още повече.

Най-рядко за „правилно“ хранене и анти-ракова диета питат болните от рак на белия дроб. Затова пък те най-много се интересуват от билки срещу болестта. Другите, които рядко задават този въпрос, са мъжете с рак на простатата.