Появи ли се не точно болка, но неприятно опъване в слабините и там кожата е издута, но като легнеш, подутината изчезва -това е херния


От нея оправия няма и трябва да играе ножът.

Получават я по-често мъжете, тъй като за тях е типично да се изсипват. За година хирурзите в България правят около 7000 операции на ингвинални хернии, които по-често са едностранни.

За пълно възстановяване след операция са нужни два месеца. Но и след това трябва да се внимава с вдигането на тежести. Прибирането на „изсипани“ черва не дава пожизнен имунитет срещу повторно изсипване.

Първа седмица

Забрави за работа и най-добре е да си прекарваш времето на дивана. Усеща се особен вътрешен натиск в слабините при ходене. Затова не ходи повече от 10 минути. Пазаруването да го прави друг.

Втора седмица

Натискът в слабините изчезва след 10-ия ден. Можеш да ходиш насам-натам, но не и да се напрягаш физически до края на първия месец.

Трета седмица

Отиваш на контролен преглед и ти махат конците. Ако всичко е наред, започваш леки упражнения. Много полезно е плуването, но в бавно темпо. За тичане още е рано.

Четвърта седмица

Ден след операцията не ти дават да ставаш. После почва раздвижване. Първо сядаш в леглото и внимателно спускаш крака на пода. Доста трудно е да се минава от изправен в седнал и обратното. В първите дни може да имаш нужда от помощ. Не ходиш на
Вече може да се ходи бързо и дори да се подтичва. Тежести обаче не бива да се вдигат.

Пета седмица

Възстановяването е пълно. Може да се натоварваш физически, но не се пресилвай. Имай предвид, че като се умориш за пръв път, на другия ден може да имаш мускулна треска.