Pin It
26/12 2017

Възпалено гърло и гнойни сливици – трябва ли да се махнат сливиците?

Детето често е с възпалено гърло и родителите се чудят дали не е добре да го заведат за операция на сливиците, за да се отърват от проблема


Това от няколко десетилетия е отречено, твърдят лекарите.

В средата на миналия век сливиците се отстраняваха масово, за бъдат предпазени децата от боледуване. Според новите теории те са част от имунната система, произвеждат защитни клетки. Затова превантивни операции не се препоръчват.

Небните сливици се намират на входа на гърлото, а т.нар. трета сливица – в носоглътката. Отстраняват се само ако са хронично заболели и медикаментозното лечение не може да помогне. В такива случаи в сливиците се развиват антитела в комбинация с мукополизахаридите на патогенните бактерии, които проявяват агресия към сърдечните клапи и бъбречните каналчета. Тогава може да се развие сърдечен порок или хроничен нефрит.

Оториноларинголозите смятат, че родителите могат да се посъветват със специалист дали препоръчва операция, ако детето им развива повече от 5-6 гнойни ангини на година

При това подчертават -гнойни ангини, а не зачервено гърло от вирусни инфекции.

Обикновено се предприема отстраняване при положение, че абсцес около сливицата веднъж е отварян чрез разрез за извеждане на гнойта. Смята се, че тогава се образуват сраствания около сливицата, в които се задържат патогенни микроорганизми.

Съветът е да се направи операция при чести болки в гърлото с наличие на бетахемолитични стрептококи група А в сливичния секрет и повишени показатели за ревматична активност в кръвния серум, при периодични болки в малките стави и лабораторно установени промени в кръвния серум.

Големите сливици често пречат на децата за добро носно дишане по време на сън – те хъркат, дишат през устата, боледуват периодично от трахеобронхити и бронхопневмонии. Обикновено отстраняването на носогълтачната сливица отстранява и проблемите. Третата сливица се премахва на деца, при които уврежда вентилационната функция на евстахиевата тръба и те развиват сериозни отити. В някои случаи се оперират и трите сливици.

Алергията сред децата вече е често явление, но родителите смятат, че причина за затрудненото носно дишане е третата сливица. Добре е първо да се проведе противоалергично лечение за 1-2 месеца и ако състоянието се подобри, обвиненията към сливиците да отпаднат, съветват медиците.

Възрастови граници за операция на сливиците няма, но при деца под 3 години може да се изчака, а при пациенти над 50 операцията често е безсмислена.

Добавете коментар