Pin It
22/12 2017

Вредната храна разсейва хората повече от здравословното хранене

Дали вредната храна ще бъде изядена, или просто ще я гледаме на екран, тя действително е в състояние да разсейва хората. и това е доказано чрез експеримент


Вредната храна не само отклонява вниманието ни. Тя е в състояние да се отрази и на начина, по който изглеждаме. И това няма нужда от доказване.

Ново проучване, проведено от специалистите от университета „Джон Хопкинс“, показа, че мазните и сладките храни са два пъти по-разсейващи от здравословна храна. Вредната храна пречи на хората да си вършат в срок поставените задачи.

Учените направиха експеримент. Доброволците трябвало даизвършват сложна задача на компютъра, която няма нищо общо с храната. Участниците трябвало да отговорят възможно най-бързо. В същото време на периферията блеснали различни изображения. Те останали на екрана само за 125 милисекунди. През това време човек няма време да разбере напълно какво е видял.

На екрана се появяват вредни и полезни продукти, както и неутрални изображения (например велосипеди и лампа). Изследователите са установили, че хората са разсейвали от всички образи. Но вредните продукти (картофени чипсове, понички, сладкиши, сирене) отклоняват доброволците от изпълнението на задачата два пъти повече от полезната храна (моркови, ябълки, салата). Здравословните храни не разсейват хората повече от неутралните изображения.

След това учените направиха подобен експеримент с друга група доброволци. Важната разлика беше, че преди назначаването тези участници трябвало да изядат по два шоколадови десерта. Експертите са забелязали: след като изяли десертчетата, вредните храни не отклоняват вниманието на доброволците повече от другите изображения.

Добавете коментар