Много жени често се оплакват от влошаване на симптомите на ПМС през зимния сезон. Оказа се, че това е напълно нормално и не трябва да буди притеснения


Лекарите казват каква може да е причината за влошаването на ПМС през зимата, пише Декан Кроникъл. Д-р Даниел Прити, клиничен директор на лондонска клиника, коментира: „През зимния сезон светлината намалява, дните стават по-къси, човек прекарва повече време в дома си, а не навън. От всичко това зависи до голяма степен настроението на човек. Ако се добави и влиянието на месечните колебания в хормоналните нива при жените, можете да получите една „взривоопасна“ смес.

Според специалистката, слънчевата светлина помага за производството на витамин D и допамин в човешкото тяло. И двата елемента способстват за подобряване на настроението. Те са свързани с усета за удоволствие, мотивация и концентрация. През зимата, по очевидни причини, техните нива паднат. Плюс това, зимните хората прекарват повече време на закрито, движат се по-малко и се хранят повече. Известно е, че активните жени имат по-редовна и по-малко тежка менструация, от онези, които се оставят на течението.

Предишни изследвания също така показват, че през зимата производството на хормони при жените се увеличава. това оказва влияние на времето на цикъла. Например, през лятото цикъла се случва за малко по-кратко време и не е свързан с толкова неприятни симптоми. Тази констатация се отнася за жените, които живеят в по-топлите страни.