Учените от Университета в Охайо установили, че слънчевите лъчи са полезни за сърдечно-съдовата система


Витамин D3, произведен в тялото под влиянието на слънчевата светлина, може да възстанови тъканите на сърцето и кръвоносните съдове, пише Medical News Today.

Екип от учени разработи уникални наносензори с диаметър хиляди пъти по-малък от човешката коса. Използвайки наносензорите, специалистите наблюдават ефекта на витамин D3 върху ендотелните клетки, обвиващи кръвоносните съдове. Учените открили, че D3 намалява нивото на свободните радикали и нарушава образуването на опасни кръвни съсиреци.

Според експерти, витамин D3 спомага за възстановяване на сърдечно-съдовата система при различни заболявания (хипертония, диабет, атеросклероза). Също така, този витамин намалява вероятността от инфаркт и може да играе важна роля в регенерацията на мозъчните съдове след инсулт.

И още нещо, свързано със здравето на сърцето. И то, преди всичко – за здравето на мъжките сърца. Любовта към любимия отбор може да убие, предупреждават кардиолози.

Възбудата, причинена от гледането на футболен мач или друго спортно събитие, може да доведе до същия ефект върху сърцето като сериозен физически товар. И това не е безопасно. Служители на Royal Уест Academy открили, че различните емоции по време на футболен мач, или друго състезание, причиняват натоварвания на сърдечно-съдовата система.

Учените изследваха честотата на сърдечния ритъм на феновете на хокей, докато гледат мач. Оказа се, че сърдечната честота се увеличава със 75% в особено интензивните спортни моменти, ако мачът е гледан по телевизията, и 110%, ако се гледа наживо. Трябва да се отбележи, че пиковите стойности са за самата игра, а не за нейния резултат.

Лекарите предупреждават, че хората със сърдечни заболявания трябва да бъдат внимателни. Статистика потвърждава това.