Pin It
08/03 2018

Високият холестерол е добър за здравето на мозъка в напреднала възраст

Обикновено високото ниво на холестерол в кръвта се свързва със сърдечно-съдови заболявания. Но холестеролът има много функции, някои от които са полезни


Холестерол се използва от организма за синтезиране на витамин D и някои хормони. Също така, това вещество е важен компонент на клетъчните мембрани и участва в сигнализирането между клетките.

Американски учени от Ikan Medical School са установили връзка между относително високата концентрация на холестерол в кръвта и нивото на когнитивните способности при възрастните хора, пише Medical News Today. Изследователите са анализирали данните ot 1897 души. По време на експеримента когнитивната функция е нормална при всички участници. През следващите десетилетия учените определят връзката между нивото на холестерола и случаите на изразено когнитивно увреждане при хора от средната и по-голяма възрастова група.

Специалистите установяват, че участниците на възраст 75-84 години, които са имали по-високи нива на холестерол, в сравнение със средната възраст, са имали когнитивно увреждане с 50% по-често. Въпреки това, при доброволците на възраст между 85 и 94 години сравнително високата концентрация на холестерол в кръвта, в сравнение със средната възраст, напротив, намалява риска от развитие на когнитивно увреждане.

Добавете коментар