Американски изследователи разбраха: уменията, усъвършенствани с помощта на видеоигрите и монтаж на видеоклипове, ще бъдат полезни за децата в бъдеще


Според учените, родителите трябва да позволят на децата да прекарват времето си в игри. Това ще помогне за развитието на тяхното пространствено мислене. Това ще е особено необходимо, ако детето избере специалност в области като наука, технология, инженерство и математика, пише Zee News.

Специалистите от университета в Колорадо и Колежът Карлтън дадоха писмени тестове на 345 ученици. Студентите решават проблемите на пространственото мислене. Например, при някои задачи е необходимо да се изгради напречно сечение на обекта, в други да се въртят фигурите във въображението. Изследователите анализираха различни фактори, като например образованието, броят на приетите научни курсове, средните резултати от тестовете и онези игри, които участниците са играли в детството си.

Пространствените умения се оказаха много по-добре развити сред студентите, които са прекарали много време усъвършенставайки уменията си във видеоигрите. Като цяло, студентите от мъжки пол решават задачите по-добре от жените. Но резултатите от жените, които са отделяли много време на игрите, не се различаваха от резултатите на мъжете, които прекарваха време в игра и дизайнерство на видеоклипове.

Трябва да се има предвид, че, видеоигрите не помагат да се поддържа теглото под контрол. Но изследователи от университета в Гьотеборг предупреждават: младите момичета, които играят видео игри всеки ден в продължение на един час, са изложени на риск от натрупване на тегло. И тези представители на нежния пол, които прекарват два часа игра на ден, могат да спечелят 3,7 килограма за пет години.