Университетът в Кейптаун откри, че популярен контрацептив е свързан с повишен риск от заразяване с ХИВ


Установено е, че рискът се увеличава с 40% при инжектиране на медроксипрогестерон ацетат, пише Zee News. Този инструмент работи, като освобождава прогестин, който не позволява на яйчниците да произвеждат яйцеклетки. Също така, лигавият слой около шийката става по-дебел, което предотвратява влизането на сперматозоидите.

Учените са проверили формата на прогестин, секретиран чрез инжектиране. Оказа се, че е специален и различен от други контрацептиви. Така че, върху клетките на репродуктивната система, лекарството действа като стресовия хормон кортизол. Освен това имунната активност намалява и функцията на защитната бариера отслабва, което увеличава теорията за риска от ХИВ инфекция.

Между другото, описаното по-горе лекарство преди това е било свързано със здравословни проблеми при жените. По-специално, се наблюдават нередности на менструалния цикъл, деминерализация на костите, подуване, скокове на настроението, намалено либидо.

Оказа се, че напоследък използването на контрацептиви бележи известен спад.

Жените убеждават мъжете да не използват контрацепция, сочи проучване.

Експерти от САЩ интервюираха 235 жени на възраст между 18 и 21 години. Участниците разказаха как карат мъжете да се отказват от презервативи. 37% от анкетираните са казали на мъжете, че не рискуват нищо. Една трета от участниците прибягнаха до съблазняване, съобщава „RuNews24“ .

Изследователите отбелязват: поради това поведение на жените и употребата на алкохол преди секс, мъжете мислят по-малко за полово предавани болести. В резултат на това те не използват контрацептиви, и това води до разпространението на болести, предавани по полов път. Според учените съществува необходимост от образователни програми, чрез които жените ще могат да научат за последиците от отказа на контрацептиви.