Нивото на интелигентност не се влияе само от броя на книгите, които сме прочели. Оказа се, че влияе има и храната, която сме включили в диетата

интелигентност
Според ново проучване отхвърлянето на млечни продукти причинява спадане на IQ-то с 13 пункта. Експертите се опасяват, че увеличаването на броя на младите хора, които избират да станат вегетарианци, ще има сериозно въздействие върху здравето на бъдещите поколения. Специалистите отбелязват: нивото на интелигентност зависи от количеството йод, идващо от храната. Липсата на йод по време на бременност може да доведе до негативни последици за бъдещето на детето, пише The Deccan Chronicle.

Хранителната специалистка Хелън Бонд казва, че все повече и повече млади хора предпочитат диети със зеленчуци. Някои се отказват от млечни продукти, мислят за екологията. Други не приемат млечни продукти поради медицински противопоказания. Един от основните източници на йод в нашата диета са млечните продукти. Рибите, яйцата и дори птиците не позволяват напълно да се попълва съставът на йод в тялото.

Учените от Университета в Съри оценяват нивото на йод в 47 различни млечни продукти, включително соя, кокосово масло, бадемово, ориз и овес мляко. Навсякъде количеството йод е най-малко два процента по-малко, отколкото в кравето мляко. Междувременно този елемент е необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза.

Но, от спазването на вегетарианска диета има и безспорни ползи. една такава полза е спадането нивото на холестерола.

Учени от Япония и САЩ са анализирали данните от 30 проучвания и 19 клинични изследвания, които проследяват ефектите на минимум 4 седмици вегетарианска диета. Анализът показва, че вегетарианците имат общото ниво на холестерола е 29.2 милиграма на децилитър кръв е по-ниско от това на месоядците, пише Дейли мейл

С преминаването към вегетарианска диета холестерол може да бъде намален до 12.5 милиграма на децилитър. Според изследователите вегетарианците ядат много зеленчуци, плодове и ядки. Тези храни са богати на разтворими фибри, соев протеин, фитостероли, и са с ниско съдържание на наситени мазнини. Ето защо, вегетарианците имат нисък холестерол.