Ако погледнете по-отблизо вашите ръце, или ако анализирате някои симптоми, свързани с тях, може да узнаете много за вашето здраве


„МРАВУЧКАНЕ” ПО ДЛАНИТЕ -ПРОБЛЕМИ С ЕНДОКРИННАТА СИСТЕМА

Влажните ръце също показват ендокринни нарушения – възможна е хиперфункция на щитовидната жлеза, а сухота и бледност на кожата на дланите – за хипофункция на жлезата (хипотиреоза).

Петната по върховете на пръстите са свидетелство за проблеми със здравето. Ако често ви изтръпва малкото кутре, обърнете се към кардиолог – тези проблеми са свързани със сърдечносъдовата система. А изтръпването на палците свидетелства за слабост на дихателната система.

Ако по кожата на крайните фаланги на пръстите се появят дълбоки надлъжни гънки, приличащи на бръчки, възможно е да имате хипотиреоза или захарен диабет.

Ако върховете на пръстите ви придобият пурпурен цвят, заемете се с храносмилателната си система. Тъмночервеният или дори лилав цвят показва, че от внимание се нуждаят бъбреците и черният дроб. Петна по хълмовете на Венера (така хиромантите наричат възвишенията в основата на палците), са възможен признак, че не всичко е наред с половите органи.

Сърбеж по повърхността на показалеца на дясната ръка показва проблеми в работата на дебелото черво. Грапава кожа на тилната повърхност на показалеца означава проблеми с жлъчния мехур.

ПУКАНЕ НА СТАВИТЕ -ДЕФИЦИТ НА КАЛЦИИ

Интересни изводи могат да се направят по състоянието на ставите. Прекалено гъвкавите стави (или, обратното, трудно сгъващите се) при общ занижен тонус на мускулите на пръстите означават проблеми в работата на черния дроб и жлъчния мехур.

„Хрускане“ на ставите на китките показва дефицит на калций в организма. Неправилни форми и болезнени
стави на пръстите са белег (на артроза. Най-често такива изменения възникват при страдащи от подагра.

Ако ставите започват болезнено да се подуват и отичат, появява се зачервяване, спешно се обърнете към специалист – това е явна проява на полиартрит. А болката между втората и третата фаланга на безименния пръст и на показалеца предупреждава за скорошна поява на сериозно неразположение в коленните стави.