Бързото хранене води до бавна смърт. И това не е просто красива игра на думи, а истина, доказана от учените


Много хора мислят, че няма да има опасност от периодични посещения на заведения за бързо хранене. Но всъщност достатъчно е веднъж да ядете бургер или пържени картофи, за да стартирате опасни промени в метаболитната система. Както се съобщава в статия, публикувана в „Росийская газета“, даденото заключение е дело на учени и лекари от Центъра за диабетици в Дюселдорф.

Проведен е експеримент с участието на 14 добре охранени и здрави мъже на възраст 20-40 години. Доброволците получават или ванилова напитка, съдържаща палмово масло или чиста вода. Коктейлът с ванилия има същото количество мазнини, както в осем парчета пица или бургер с големи пържени картофи.

Оказа се, че дори един прием на палмово масло води до незабавно натрупване на мазнини и намаляване на чувствителността към инсулин. В допълнение, нивото на триглицеридите в кръвта се увеличава. Идентифицирани аномалии в бъдеще са диабет, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, промени в активността на гените, свързани с мастно чернодробно заболяване.

Докладът на учените и лекарите от Центъра за диабетици в Дюселдорф казва: „Слабите, здрави хора могат да компенсират в достатъчна степен прекомерния прием на наситени мастни киселини, но многократното излагане на такива хранителни вещества в крайна сметка ще доведе до хронична инсулинова резистентност и неалкохолна мастна чернодробна болест.“

С други думи, колкото по-често се отбиваме в заведения, подобни на Макдоналдс, толкова по-голям е риска да се разболеем от диабет. Или в най-лошия случай – да увредим сърцето.