Pin It
23/12 2017

Бърза помощ за детето, което си е ударило главата!

Дали ще има рана след удара на главата, или няма да има, посещението при лекаря е наложително. В някои случаи е дори задължително!


Статистиката твърди, че черепно-мозъчните травми се срещат най-често при децата от 0 до 4 години и между 15 и 19. При малките причината е, че контролът на движенията не е достатъчно добър. Тийнейджърите пък често предприемат рискове.

Ако има рана, родителите трябва да потърсят лекарска помощ независимо колко сериозна изглежда. Колкото по-малко е детето, толкова по-бързо трябва да реагират. При силно главоболие и повръщане, дори да няма рана, незабавно идете в спешното отделение.

При мозъчните сътресения основните симптоми са главоболие, виене на свят, гадене, дезориентираност. Деца под 2-годишна възраст е възможно да станат прекалено раздразнителни или необичайно сънливи. След инцидент не е достатъчно да питате детето дали се чувства добре, а трябва да задавате въпроси, свързани именно с основните симптоми, характерни за мозъчно сътресение.

Продължавайте да наблюдавате състоянието му, за да уловите евентуално по-късни прояви. Ако след удара са изминали повече от 5 часа, а симптоми не се регистрират, може да се приеме, че състоянието не изисква специални грижи.

В някои случаи деца, получили мозъчно сътресение, може да спят продължително. Лекарите съветват те периодично да бъдат разбуждани и да се говори с тях, за да се установи тяхната адекватност и жизненост.

След инцидент дори детето да няма оплаквания, то не бива да се оставя да играе, тича, скача. Веднага трябва да се постави в покой, тъй като ударът може да е бил лек, но ако детето продължи да се движи, има риск състоянието му да се влоши.

Мозъчните сътресения и свързаните с тях неразположения отшумяват постепенно за 2-3 седмици.

Добавете коментар