Болестта на Крон вероятно се причинява от бактериалния ензим уреаза, смятат учени от Университета на Пенсилвания


Според тях този ензим нарушава баланса на чревната флора и резултатът е хронично възпаление на червата, предаде Франс прес.

Изследването на учените навежда на мисълта, че ефикасната терапия на болестта на Крон би била, ако се отстрани значителна част от чревния микробиом и в червата се вкарат полезни бактерии без въпросния ензим.

„Ензимът, който е отговорен за дисбаланса, може да бъде неутрализиран“, посочват учените. Според тях съставът на микрофлората в червата трябва да се създаде наново, но без бактериите, които
произвеждат уреаза.

Полезните чревни бактерии, които участват в храносмилането, могат да бъдат изтребени при лечение с антибиотици, при възпаление или поради неподходяща диета. Тогава настъпва дисбиоза, при която се развива болестта на Крон. Механизмът, по който става това, обаче все още не е изяснен.

Пациентите с болестта на Крон могат да получат периоди на тежки симптоми, последвани от периоди на ремисия, които могат да продължат седмици или години. Симптомите на болестта на Crohn зависят от мястото на заболяването в червата и сериозността на заболяването.

Като цяло, симптомите могат да включват:

– Хронична диария , често кървава и съдържаща слуз или гной
– Отслабване
– Треска
– Коремна болка
– Чувство на пълнота в корема
– Ректално кървене

Други симптоми могат да се развият в зависимост от усложненията, свързани с болестта на Крон. Например, човек с фистула (ненормално преминаване между различни органи или тъкани) в областта на ректума може да има болка и изтичане на течности около ректума.