Pin It
21/12 2017

Богатството събужда егоизма в хората, установиха специалисти

Богатството не носи никакви емоционални дивиденти. За съжаление парите наистина не могат да ни купят любов


Изследователи от Калифорнийския университет анализирали данни от 1519 души в САЩ. Учените се интересували от чувствата и емоциите на участниците. Изследването показа, че богатите доброволци често изпитват „егоистични“ чувства и емоции, като гордост и неудовлетворение, съобщава The Indian Express.

По-малко богатите се радват повече от връзката с другите хора. Положителните им чувства са свързани най-вече с други хора. Например, те изпитват любов и състрадание. Освен това по-малко богатите участници често забелязват красотата в света около тях и не се притесняват да ѝ се възхищават.

Според учените богатите хора се стремят към независимост и самодостатъчност. А на хората с ниски доходи емоциите им помагат да установят тесни връзки с другите и да се справят с по-неблагоприятните условия.

Освен това, добрите приходи няма да ви направят щастливи, доказа друго проучване.

Смята се, че за да бъде един човек щастлив, той има нужда от много пари. Въпреки това, както показаха деветгодишните наблюдения на 18 000 доброволци, увеличаването на доходите не влияе на нивото на удовлетвореност от живота, пише The Daily Mail . Това означава, че ръстът на заплатите не прави хората по-щастливи, казват служителите на университета Стърлинг.

Загубата на доходи е важна само за съвестните хора. Психолозите често свързват съвестността с ефективната работа и организацията в живота. Това обаче може да бъде придружено от твърдост на мисленето и мания. Ето защо за тези хора загубата на доходи не е съвпадение, а лична грешка. Следващата верига е – негативно събитие – песимизъм – намалено самочувствие и депресия.

Учените подчертават, че за да се повиши нивото на удовлетворение от живота, е необходимо да се дистанцираме от позицията „парите са гарант на щастието“

Всъщност времето, прекарано с близки и приятели, внимателното отношение към физическото и психическото здраве, саморазбиране, саморазвитие – това помага да се увеличат показателите за щастие. За съжаление, в преследването на пари, хората жертват тези компоненти на живота.

Добавете коментар