Химикалите в продукти на битовата химия като сапуни и бои са основен източник на замърсяване на въздуха, сравним с газовете от ауспуха, съобщи в. „Индипендънт“


Тези продукти изпускат значителни количества нефтохими-кали и съперничат на транспорта като водещ замърсител на въздуха в градовете, предаде БТА.

Замърсяването на въздуха е на пето място в света сред рисковете за здравето. Властите в много държави са под натиск да осигурят по-чист възух.

Изследването на учени от американското Управление по изследване на океаните и атмосферата показва, че токсичните химикали в градската среда не са само от транспорта.

Учените са разгледали приноса на летливите съединения в замърсяването на въздуха. Това са химикали, които отделят както фини прахови частици, така и озфн. Съдържат се в продукти като мастила, лепила, почистващи препарати, средства за лична хигиена, разтворители, парфюми, пестициди. Според учените тези продукти са виновни за половината от летливите съединения в градския въздух.

Резултатът е изненадващ, защото само около 5% от нефта се рафинира до вещества за битовата химия, а от 95% се произвеждат горива.