Натриевият хлорид (сол) е от жизненоважно значение за нас, защото тялото ни се състои от вода с 60-85%


Солта просто поддържа необходимия воден баланс, необходим за живот. Натриевият хлорид се състои от два важни елемента – хлор и натрий.

Хлорът участва в образуването на хлороводородна киселина, без която става невъзможно храносмилането. Освен това подпомага нормалното функциониране на нервната система и метаболизма на липидите.

Натрият участва в предаването на нервни импулси, двигателните функции на мускулната тъкан и трансфера на кислород в кръвта.

Ето и няколко полезни рецепти със сол

Подмладяване на кожата

Смесете сол с етерично масло от лавандула и зехтин. Нанесете сместа по тялото. След няколко минути измийте с топла вода. Солта осигурява бърз и ефективен пилинг. Освен това кожата придобива здрав и млад вид.

Избелване на зъбите и грижи за устната кухина

За да си направите избелваща смес, смесете в равни пропорции сол и сода. Използвайте по всяко време. Сместа ще върне на зъбите ви естествения им блясък.

Полиране на мед, месинг и сребро

Тези метали потъмняват, ако не се почистват. И за тази цел ще ви е необходима сол. Смесете сол с ябълков оцет и натрийте металните предмети до блясък. Това натурално средство премахва всички петна.

Измиване на прозорци в дома и в автомобила

Разтворете 2 с.л. сол в 3,5 л топла вода. С тази смес можете да миете прозорците и да премахвате упорити петна. А най-хубавото е, че ефектът на чистота се съхранява задълго.