Pin It
19/12 2017

Безплодието и проблемите на съня са свързани, показва проучване

Безплодието е проблем на много жени. Ето защо този проблем трябва да бъде разглеждан многостранно

безплодието
Тайвански изследователи анализирали данните от 16,718 жени, при които които първо били идентифицирани нарушения на съня в периода 2000-2010 г. След това били анализирани 33 436 от представителките на нежния пол, без проблеми със съня. Средната възраст на участниците в началото на проучването е била приблизително 35 години, се казва в доклад на Декан Кроникъл .

След 5 години на безплодие били отделени в специална група 29 участници с нарушения на съня и 34 жени без нарушения на съня. След отчитане на възрастта и други здравословни проблеми, беше установено, че нарушенията на съня увеличават вероятността от безплодие с 3.7 пъти. В допълнение, нарушенията на съня са свързани с високо кръвно налягане, висок холестерол, проблеми с белите дробове и бъбреците. Те са причина и за недобре работеща щитовидната жлеза, както и за нередовен менструален цикъл, депресия и тревожност. Учените подчертават, че те не са проучили сънната апнея и връзката ѝ с безплодието. Отдавна е известно, че такава връзка няма.

Специалистите не са имали данни за други фактори, които биха могли да повлияят на риска от безплодие. Такива са например лошите навици и физическата активност на участниците. Според учените рискът нараства с възрастта. За нарастване случаите на безплодие също може да допринесе и тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, стреса, неправилното хранене, затлъстяването и инфекции, предавани по полов път.

И още – безплодието увеличава риска от преждевременна смърт при жените. Рискът от развитие на рак на матката и яйчниците не увеличава безплодието. Учените призовават безплодните жени да следят здравето си. Между другото, по-рано изследователи от Канада установили, че неуспешното лечение на безплодието увеличава вероятността от проблеми със сърцето и кръвоносните съдове.

Добавете коментар