Канадски експерти от университета в Торонто предупреждават: самотните бащи рискуват да умират по-рано


Самотни майки и женените мъже, преждевременната смърт не е проблем, пише „Таймс“.

Експерти наблюдавали в продължение на 11 години зсъстоянието на около 40 500 семейства. Като правило в началото на проучването самотните родители са на възраст около 40 години. До края на периода на наблюдение бяха починали близо 700 души. В сравнение с мъжете, които са имали съпруги и самотните майки, смъртността е била три пъти по-висока за мъжете, които сами са отглеждали децата си.

Като цяло, самотните бащи са по-възрастни, имат повишено ниво на рак и са по-податливи на сърдечни заболявания. Освен това, ранната смърт при самотните бащи станала факт заради неправилен начин на живот и стрес (раздяла с партньор или смърт на партньор). Освен това мъжете е по-малко вероятни от жените да търсят професионална помощ.

И още по темата. През първите три месеца след раждането на детето, бащите в свободното си време почиват, а майките се оправят с домакинската работа. До това заключение стигнаха изследователите от университета в Охайо. Учените наблюдавали 52 двойки по време на бременността на жената и след раждането на първото дете, съобщава The Daily Mail.

Специалистите установиха, че мъжете прекарвали уикенда, гледайки телевизия, играейки мач с приятели и други забавления, два пъти по-дълго, отколкото жените. Жените са имали средно 46 до 49 минути свободно време, когато партньорът им е бил домакинска или гледал деца. А при мъжете това време е около 100 минути. Т.е – два пъти повече.