Милиони текстове, които съветват как да живеете здравословно, можете да прочетете в интернет и пак да стигнете до няколко бабини правила


Знаете си ги, но вечно си намирате оправдание защо не ги спазвате. Е, започнете -нали точно сега е времето да си кажете, че от Нова година сте нов човек.

Яж бавно

Баба ви държеше да се храните редовно. Ами опитайте да ядете поне 3 пъти на ден и всеки път в менюто ви да има плодове и зеленчуци. Препоръчителното количество е 3-4 чаши зеленчуци и 2-3 чаши плодове всеки ден.

Не пропускайте закуската, макар че не е задължително тя да е рано сутрин

Актуалният съвет на учените е първото хранене за деня да е тогава, когато сте гладни. Сервирайте си онова, което баба ви често слагаше на масата – яйце, кисело мляко, филия пълнозърнест хляб с масло. Протеините засищат и намаляват желанието за нездравословни храни по-късно през деня. Изяжте и плод, ама цял, заради фибрите. Баба ви неслучайно не правеше ябълката на смути или сок. Те бяха хит за няколко години, който вече е отречен.

И обяда не пропускайте

Но вечерята може. Според ново научно изследване много добре се отразява на метаболизма да разположите храненията между 8 и 14 часа, а после в продължение на 18 часа да гладувате.

Това помага за изгарянето на мазнините. Учудващо, но този цикъл поддържа нивата на апетита по-равномерни през деня в сравнение с храненията между 8 сутринта и 8 вечерта, които са типични за повечето хора, твърдят учените.

Най-важното обаче е да не се храните бързо

Японско проучване, продължило повече от 5 години, показва, че хората, които ядат по-бавно, са по-здрави. В изводите си медиците наблягат на три правила. Първият е храненето да трае поне 20 минути. Това е времето, което е нужно на мозъка, за да изпрати сигнал за ситост. Ако ядете бързо, този сигнал идва, като вече има преяждане. Вторият съвет е след всяка хапка да оставяте ножа и вилицата. Това ще ви предпази от настървено лапане, защото най-полезно за организма е всяка хапка да дъвчете по 20-30 пъти. Трето, съсредоточавайте се върху храната, не се разсейвате с нищо друго, препоръчват японските изследователи. Същото казваше и баба ви, нали помните.