Pin It
07/03 2018

Афтите минават бързо и с билкови чайове

Афтите са малки язви в устата. Може да са по лигавицата на бузите, устните, небцето, по езика, по венците

Жълтеникавите или белезникави рани често се получават при поемане на гореща храна или напитка и обикновено минават за около 2 дни. Виновна може да бъде лоша хигиена – изяли сте нещо мръсно. Понякога са следствие на висока температура при настинка и грип. В такива случаи афтите също минават сравнително бързо.

При някои хора обаче раните се появяват сякаш без причина и не заздравяват десетина дни. Както в много други случаи, лекарите смятат, че може да са от стрес, но това не е категорично установено. Смята се, че тези афти са и признак на понижен имунитет.

За да не дразните язвите в устата и да пречите на зарастването, избягвайте да ядете твърда, солена и люта храна. Противопоказни са цитрусовите плодове и всичко кисело, както и алкохол.

Ще помогнете на раните да заздравеят с лекове от домашния шкаф. Най-напред дезинфекцирайте устата с билки. Залейте с 500 мл вряла вода по 1 ч.л. смрадлика и лайка. Оставете да се запари 15 минути, прецедете и няколко пъти се жабурете. Ще помогнат и чайове от невен, мащерка, липа, бяла върба, суха дъбова кора, слез. Може да изплаквате устата с разтвор на кислородна вода -1 ч.л. в чаша вода.

Наложете язвичката с мокро пликче черен чай. Танинът в него ще облекчи болката и ще ускори затварянето на ра-ничката. Ефект има да мажете афтата с витамин Е. Повторете няколко пъти през деня. По подобен начин действа памучен диск, намазан с мед и посипан със сода бикарбонат, или напоен с по 1 капка чаено и сусамово масло, или с разтворот йод.

Най-добре е, след като афтата заздравее, да смените четката за зъби.

Добавете коментар