Астмата и бременността са две състояния, което трудно се комбинират. За жените с доказана астма бременността е сериозно изпитание


Наблюденията показват, че жените, използващи само инхалатори за облекчаване на асматичните атаки по-трудно зачеват в сравнение с тези, които приемат редовно лекарства с продължително действие, пише News.com.au.

Експертите от университета в Аделаида анализираха опитите за зачеване на 5 000 жени. Оказва се, че използването само на бета-агонисти с кратко действие затруднява опитите за зачеване с 20%. Също така, жените от тази група са с 40% повече за тази година. След диагностицирането и премахването на този проблем може да се говори за проблеми с плодородието.

Освен това тези, които редовно приемат дългодействащи лекарства, дори когато симптомите не се проявяват, зачеват нормално, както средностатистическите жени. Според експерти, вероятно причината е в самата астма. Тя може да причини възпаление в репродуктивната система. Постоянният контрол на астмата може да потисне възпалението.

Освен това, трябва да се знае, че използването на сладки напитки по време на бременност предполага развитие на астма при детето.

При деца на възраст между седем и девет години, чиито майки са пиели много сладки напитки по време на бременност, рискът от астма може да се увеличи. Това е мнението на учените от Харвардското медицинско училище, съобщава The Deccan Chronicle.

Жените, които участваха в проучването, отговориха на въпросите за храните и напитките, които са използвали след втория и третия триместър на бременността. Освен това участниците разказали какво са яли и пиха децата, когато са навършили 3 години. Специалистите се интересуват от нивото на консумация на фруктоза.

Проучването показва, че 19% от децата на възраст 7-9 години страдат от астма. Децата на жени, които консумират най-много фруктоза по време на бременността, са имали астма с 61% по-често. И при децата на тези жени, които пиели сладки напитки по време на бременност, астмата се развива с 63% по-често.