Ако приемате до 100 милиграма аспирин в продължение на шест дни от месеца, можете значително да намалите тежестта на проблемите с еректилната дисфункция, сочи изследване на турски учени


Известно е, че в началото на проучването 70% от 184 доброволци (средна възраст – 48 години) не са могли да постигнат ерекция, пише The Daily Mail. На група от 64 мъже е предложено плацебо.

До края на проучването процентите на ерекция са се увеличили от 14,3 (по-малко от 50%) от 30 точки на 21,3 (повече от 75%). Тези показатели не са толкова далеч от показателите на Виагра с 48-81%. Според учените от университета в Истанбул обемът на тромбоцитите може да повлияе на риска от еректилна дисфункция. Някои мъже имат повече тромбоцити. Тези увеличени клетки произвеждат повече тромбоксан, агент, който може да блокира притока на кръв. А именно, проблемите с кръвния поток често са зад еректилната дисфункция.

Състоянието на доброволците бе оценено чрез отговора на два въпроса. Учените попитали дали доброволците могат да получат проникване по време на секс с партньор и дали ерекцията е достатъчно дълга, за да може да се каже, че е бил налице успешен сексуален контакт. В самото начало на проучването 50% от групата на плацебо и 51% от главната група отговорили „да“ на първия въпрос. А приблизително 31% от двете групи отговориха с „да“ на втория въпрос.

До края на проучването ситуацията се промени. След шест седмици дневен прием на аспирин, 88.3% отговарят на „да“ на първия въпрос и 78.3% отговарят „да“ на втория въпрос. В плацебо групата индексите бяха съответно 59.3% и 43.5%.