Pin It
26/12 2017

Алкалната диета е по-добра за здравето от шепа лекарства

Историята не е запомнила кой пръв е измислил алкалната диета. Но преди година тя бе включена в списъка на най-популярните, според Британското общество на диетолозите


А Холивуд веднага взе на въоръжение алкалната диета – с алкални храни отслабват Гуинет Поутроу и Дженифър Анистън.

През 50-те години на миналия век учените установяват, че продуктите, които ядем, при преработка в организма образуват или киселини, или основи. По този показател храните са разделени на три групи – кисели, алкални и неутрални.

Организмът има определена киселинност. За нормална се смята pH 7,4, плюс-минус 0,05. Тялото ни по принцип има алкална природа, но заради храната, която е в по-голямата си част кисела, то нарушава баланса си.

Известният американски микробиолог и специалист по здравословно хранене Робърт Анг е убеден, че излишната киселинност е отговорна за ускорено размножаване на бактерии в организма. Това води до натрупване на токсини и отпадни вещества. Следователно човек се чувства отпаднал, качва килограми. Алкалите неутрализират киселините и ускоряват прочистването на организма. Резултатът е добро настроение и нормализиране на теглото.

При алкалната диета се преминава през курс за намаляване на киселинността в тялото, като максимално се ограничават киселинните продукти. Преходът към диетата трябва да бъде плавен.

Основната задача на алкалната диета е да поддържа правилния баланс между киселина и основа в организма

Повишената киселинност на кръвта често води до лоши последици, между които следва да се отбележат следните проблеми:

Общо състояние. Честa умора, продължително възстановяване след тренировка, намалена активност, загуба на тонус, чести настинки, нисък имунитет, раздразнителност, чувство на тревожност.

Зъби и устна кухина. Чувствителност на зъбите, пукнатини в емайла, кариес, болка по време на употреба на кисели, гореща или много студена храна. Появата на пукнатини в ъглите на устните, възпаление на венците и сливиците.

Кожа. Зачервяване и сухота на кожата, пукнатини между пръстите и ноктите, пъпки и сърбеж.

Стомах и черва. Гастрит, язва, повишена киселинност на стомаха, оригване с кисел вкус. Анални фисури, коремни спазми, промяна на цвета на изпражненията с чернодробни ензими, усещане за парене в ректума.

Пикочния мехур и бъбреците. Киселинна урина, образуването на камъни в бъбреците и уринарния тракт. Ако наблюдавате горните симптоми, трябва да се консултирате с лекар, който може би ще ви посъветва да минете на алкална диета.

Добавете коментар