Детоксикацията е нужна не сано за черния дроб и жлъчката, но и за цялото тяло. Тя трябва да се извършва поне 3-4 пъти в годината


Детоксикацията се провежда между сезоните. Тогава е най-доброто време за изчистване на оргяанизма. Може да се прави и след празници, заради преяждането.

В период на покой и почивка, и най-вече по време на празници, метаболитните процеси се забавят. Черният дроб е претоварен, затова прочистването му е повече от необходимо. Панкреасът също трудно се справя с обработването на излишните мазнини и въглехидрати. Останалите сили тялото харчи за разделянето на алкохола. Сега е време да помогнем на тялото да неутрализира токсините и да се засили имунитета.

Всички средства за почистване на тялото могат да бъдат разделени на три групи: вещества, които абсорбират токсините; продукти, които стимулират работата на червата и витамини и минерали. Към първата група средства спада активния въглен. Той сорбира газове, токсини, соли на тежки метали и други съединения, намалява абсорбцията им в храносмилателния тракт и стимулира екскрецията от организма. Взима се по 1 таблетка на 10 килограма тегло, 30-40 минути преди хранене. Употребявайте 3-4 дни. Не прекалявайте, тъй като може да абсорбира и някои нужни на организма витамини.

Втората група е широка. Има зеленчуци в нея: зеле, цвекло, моркови (под формата на салати и сокове). Пектините и фибрите, които се съдържат в тях, нормализират работата на червата, а минералните вещества и витамини допълват изчерпаните запаси. Зърнените култури имат също много фибри и важни за тялото аминокиселини. Овесената каша действа върху стените на червата като скрепер, като ги почиства от слуз и шлака. В овесена каша има много калций, желязо, витамини от група Б. Овесеното брашно е с ниско калорично съдържание. В елдата ще откриете комплекс от аминокиселини, минерали, витамини. Препоръчва се за диетично хранене на диабетици и за хора с болен черен дроб.

По отношение на витамините се препоръчват по-високи дози аскорбинова киселина (витамин С)

Продуктите от разбиването на алкохола и никотинът го унищожават. Нужни са 4-5 дражета 3-4 пъти дневно след хранене. Може да се взима в рамките на една седмица. Но когато избирате мултивитамини, обръщайте внимание на факта, че те включват витамини А, С, Е и микроелементи като цинк, магнезий, селен. Между другото, по време на почистването период, ограничете консумацията на месни продукти.