Акнето е проблем, който сполетява не само младите хора. Много пациенти на възраст на 25-30 години също се оплакват от акне. при тях дори симптоматиката е в пъти по-тежка


Пациентите с акне са много критични към своя вид. Това отрицателно влияе върху тяхното психично здраве. Изследователи от университета в Калгари идентифицират връзката между депресията и акнето. Рискът от депресия е максимален в рамките на една година след началото на лечението на акне, съобщава The Hindustan Times.

Учените са установили, че при хора, лекувани с акне по-малко от година, вероятността от развитие на клинична депресия е била увеличена с 63%. Впоследствие рискът от депресия намалява. Така че, очевидно, дерматолозите трябва да обърнат внимание на психическото състояние на пациентите.

Преди време експертите са открили връзка между депресията и епилепсията. Хора с локална епилепсия е по-вероятно да страдат от разстройства на настроението. Но сред тези с генерализирана епилепсия, разпространението на разстройства на настроението не беше по-висока, отколкото сред населението като цяло. Изследователите заключават, че хората с локална епилепсия са склонни към депресия и други разстройства на настроението.

Освен това, трябва да се знае и, че дълголетието и психичните заболявания са свързани. Депресията ще се класира на първо място сред всички психични разстройства през 2020 г.

Преди около 15 години, Световната здравна организация е наблюдавала и е установила, че депресията е на пето място сред всички психични разстройства.

Експертът свързва този факт с увеличаване на продължителността на живота. Много възрастни хора се сблъскват с хронични и свързаните с възрастта заболявания. Всички тези отклонения често са съпроводени от депресия.